Je eerste muziekinstrument

Kinderen zijn erg gevoelig voor muziek. Die gevoeligheid wordt waarschijnlijk al gecreëerd in moeders buik. Om die gevoeligheid niet verloren te laten gaan is het belangrijk deze te onderhouden. Met het bespelen van een instrument kun je eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen. Kinderen hebben bij sommige instrumenten meer begeleiding nodig dan bij andere. Voor kinderen met ouders die geen muziek maken liggen de blokfluit, gitaar en piano het meest voor de hand. Andere goede opties zijn drummen en zingen, die ik respectievelijk hier en hier beschrijf.

De blokfluit heb ik persoonlijk nooit erg inspirerend gevonden. Het geluid is vlak want het instrument biedt niet veel mogelijkheden tot expressie. Het is wel de weg naar vrijwel alle andere blaasinstrumenten. Dus als je dochter Candy Dulfer het einde vindt, dan weet je wat je te doen staat. Verder leert een kind er ademhalingstechnieken mee, die van pas kunnen komen bij praten en zingen. Op de blokfluit kun je uitsluitend melodieën spelen en geen harmonieën. Dat wil zeggen dat je er niet meer noten tegelijkertijd mee kunt spelen, zodat je akkoorden krijgt. Dit in tegenstelling tot de gitaar en de piano.

Wil je kind gitaar leren spelen? Dan kan ik een halve gitaar aanbevelen voor kinderen van 4 t/m 7 en een driekwart gitaar voor kinderen van 8 t/m 12. Voor 12+ en volwassenen tipte ik deze al. Een gitaar “op de groei” kopen heeft weinig zin, kinderen zullen gefrustreerd raken. De gitaar is een zwaar instrument. Het kost een paar maanden training voordat de spieren in je vingers sterk genoeg zijn om zelfs de eenvoudigste patronen te kunnen spelen. Belangrijk is dat je kind er zelf in geïnteresseerd is, want zonder oefenen geen resultaat. Dit geldt in veel mindere mate voor de piano. Een elektrische gitaar speelt lichter, maar je ontwikkelt een betere, meer verzorgde techniek door vooral op een akoestische gitaar te spelen.

In de meeste huishoudens is het handig als er in stilte geoefend kan worden. Dat kan met een koptelefoon en een digitale piano, die tegenwoordig al te krijgen is vanaf zo’n €300. Eigenlijk zou ieder huishouden een (digitale) piano moeten hebben. Het is het instrument dat het snelste resultaat geeft, ideaal voor kinderen dus. Let er bij een digitale piano op dat de toetsen (semi-) gewogen zijn zodat de overstap naar een gewone piano eenvoudig te maken is. Vanaf een gewoon keyboard is die overstap een stuk moeilijker. Maar als je, om wat voor ‘n reden dan ook, toch voor een keyboard kiest, zorg dan op zijn minst dat deze aanslaggevoelig is. Dat wil zeggen dat hij harder en zachter klinkt, naarmate je een toets harder of zachter indrukt. Omdat het voor een kind belangrijk is snel resultaat te hebben en te kunnen spelen wanneer het zin heeft, zou ik een digitale piano sterk aanbevelen als eerste instrument.

Muziek draait vooral om herkenning. Muziek is een taal en van vreemde muziek begrijp je net zo veel als van een vreemde taal. Zoek een docent(e) die de muziek doceert die thuis gedraaid wordt. Als je nooit klassieke muziek draait, laat je kinderen dan geen lessen klassiek volgen. Als je thuis nooit muziek draait, begin daar dan eens mee. Het liefst zo divers mogelijk; klassiek, pop, soul/R&B, jazz en met name wereldmuziek zoals Balkan/zigeunermuziek, Afrikaanse muziek en Flamenco vanwege de vele verschillende ritmes en maatsoorten die deze stijlen kennen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s