Gitaarspelen met plectrum of je vingers?

Simon geeft een duidelijke uitleg (in het Engels) over het gebruik van een plectrum:

Hij geeft aan dat er 2 manieren zijn. Je kunt je plectrum in een hoek houden ten opzichte van de snaren. Of je kunt hem loodrecht houden ten opzichte van de snaren. Hij geeft de voorkeur aan de eerste manier, omdat het geluid dan veel mooier is. Zo heb ik het ook geleerd. De eerste manier is meer een beweging vanuit je vingers, de tweede is er meer één vanuit je pols.

Toch kun je met de tweede techniek sneller spelen. Zoals je Stochelo Rosenberg hier even kunt zien doen. Hij gebruikt verderop beide technieken door elkaar. Hij is dan ook één van de grootste virtuozen ter wereld.

Laat je daardoor niet afschrikken. Vrijwel alle gitaarvirtuozen zijn geneigd hun optredens tot freakshows te maken. Ze streven vaak louter effectbejag na, door steeds hun onnavolgbare techniek te etaleren, en boeten daarmee in aan zeggingskracht. Ze spelen meestal voor kleine zalen. Ik maak wat dat betreft onderdeel uit van het grote publiek dat gecharmeerd is van gitaristen met minder noten en meer zeggingskracht, zoals BB king.

Wat voor een plectrum gebruik je? Dat heeft vooral te maken met de snaren die je op je gitaar hebt. Zijn ze van staal of nylon? Zijn ze dik of dun? Zijn ze normaal gestemd of een halve noot lager dan gebruikelijk? Hoe meer weerstand de snaren geven hoe dunner en zachter doorgaans de plectrums die gebruikt worden. Als je met een plectrum wilt spelen, koop er dan tien (sowieso handig want ze raken makkelijk kwijt) en probeer welke je fijn vindt. Ik had de voorkeur voor deze.

Zelf heb ik namelijk jaren met een plectrum gespeeld, waar ik ooit op aanraden van een leraar mee ben begonnen. Ik speelde toen elektrische gitaar, daarbij is het vrij gebruikelijk. Mark Knopfler daargelaten, hij werd ook daarbij geïnspireerd door de onvolprezen JJ Cale.

Een plectrum heeft een aantal grote nadelen wat mij betreft, namelijk:

1 doordat je een plectrum vast moet houden span je wat spieren in je hand en vingers en kun je deze niet meer volledig vrij bewegen

2 een plectrum is geen onderdeel van je lichaam. Het contact met de snaren zal dus onmogelijk zo direct zijn als wanneer je met je vingers speelt.

3 met een plectrum is het aantal mogelijke rechterhandtechnieken ongeveer te tellen op de vingers daarvan. Dit in tegenstelling tot spelen met die vingers.

Dus, wat ik aan kan raden is, speel zo veel mogelijk met je vingers en probeer zoveel mogelijk technieken. De overstap van vingers naar plectrum is makkelijker dan andersom. Er wordt vaak gezegd dat je sneller kunt spelen met een plectrum, maar dat betwijfel ik. Laat plectrumgitaristen die dat beweren dit maar eens proberen te spelen.

Als je je vingers gebruikt heb je vijf plectrums. Snelheid kun je bovendien verhogen door met je linkerhand hammer-ons en pull-offs te doen. Snelheid wordt vooral gemaakt door een goede coördinatie van linker- en rechterhand. Dat is dus belangrijk om te trainen.

Snelheid ontwikkel je paradoxaal genoeg door juist langzaam op die coördinatie te oefenen. Zodra je stukken volledig beheerst, kun je het tempo gestaag opvoeren.

De meeste rechterhandtechnieken heb ik even op een rijtje gezet. Waar je het beste mee kunt beginnen heb ik hier uitgelegd. Dat zijn de eerste voorbeelden uit dit filmpje.

De latere voorbeelden vergen veel oefening. Ga maar uit van een jaar lang minstens een kwartier per dag op gitaar en verder wanneer mogelijk op je broek. Je kunt eventueel een vouw in je broek maken om een snaar te simuleren. Technieken kun je mooi oefenen als je in de trein zit, voor de TV, of waar dan ook.

Op deze manier zul je de gitaar op den duur kunnen gebruiken als een piano. Je kunt tegelijkertijd melodieën, baslijnen en harmonieën (akkoorden) spelen. Dan laat ik een “golpe” nog buiten beschouwing. Dat is het slaan op de gitaar, wat bij flamenco gebruikelijk is.

Overigens kun je alle rechterhandtechnieken bij alle muziekstijlen toepassen. Op den duur kun je het beste met je nagels spelen, maar dat is een verhaal apart.

Een Reactie op “Gitaarspelen met plectrum of je vingers?

  1. Het spelen met een plectrum is vooral voor het snelle electrische werk een aanrader, maar ook akoestisch kan je aardig op weg met een plectrum!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s