Iedereen kan muziek maken

Neuro-psycholoog Erik Matser  meent  echter dat een deel van de hersenen van topmuzikanten en –sporters sterker ontwikkeld is dan dat van gewone mensen en dat je dat hersendeel niet kunt trainen. Wat sporters betreft geloof ik dat, veel jongens voetballen dagelijks en het talent loopt erg uiteen. Wat muzikanten betreft geloof ik dat niet.

De nummer 1 flamencogitarist van Nederland (aldus mijn gitaarleraar) was 2 jaar geleden bij De Wereld Draait Door. Volgens hem is flamenco 98% oefenen en 2% talent. De beste muzikanten hebben de fanatiekste ouders. Kijk naar Mozart, Michael Jackson, Jimmy Rosenberg en hun fanatieke vaders. Kijk naar de muziekcultuur in Volendam, kijk naar zigeuners en het talent dat daar vandaan komt. In de BBC TV-serie “The Making Of Me” was Vanessa Mae te zien. Er werd een hersenscan bij haar gedaan tijdens het spelen. Vervolgens werd haar gevraagd de viool met de andere hand te bespelen. Toen ze dat deed werden dezelfde delen van de hersens actief als die van iemand die begint met vioolspelen. Ze bakte er niets van. Ook haar moeder was erg fanatiek en Vanessa rekende uit dat ze 7000 uur geoefend had voordat ze 16 was. Oefening baart dus kunst en het gaat meer om “nurture” dan om “nature”.

Muziek is een taal, bevat alle kenmerken van een taal. Muziekwetenschap valt niet voor niets onder de faculteit der letteren. Als je een taal niet op jonge leeftijd leert, zal je ‘m nagenoeg nooit meer vloeiend spreken.

Toch kun je op latere leeftijd nog een taal leren. Zo is het ook nooit te laat om muziek te leren maken. Dus als je dat wilt, begin dan vandaag nog en koop voor nog geen 100 euro een gitaar. Bijvoorbeeld hier en je krijgt er ook nog een tas, stemfluit en voetsteun bij. Koop dit boek, oefen iedere dag een uur en binnen een jaar zal je tientallen liedjes kunnen spelen. Of volg dit blog, waarop ik meer tips zal geven en eventuele vragen zal beantwoorden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s