Je gitaar stemmen

Zoals beloofd dan nu het stemmen van de (akoestische) gitaar. Daar valt veel over te schrijven en dat zal ik zeker nog doen. Voor nu willen we natuurlijk vooral spelen, dus ik beschrijf 3 eenvoudige manieren. Stemmen zal in het begin wat moeite kosten, maar ook hiermee baart oefening kunst. Iedereen kan het. Als je kunt horen wat vals is, dan kun je ook stemmen:

1 Op deze website zitten mooie buttons voor het stemmen. Speel ze na en draai aan de knoppen totdat jouw gitaar precies zo klinkt. Zorg met stemmen altijd dat je snaren eerst lager gestemd zijn en draai ze omhoog. Daarmee voorkom je dat ze “teruglopen”. Bij twijfel draai je ze weer omlaag en langzaam omhoog. Hij heeft de G-snaar een beetje hoog gestemd. Daar is een reden voor, dus doe dat vooral ook. Een normaal E-akkoord zal daardoor wellicht iets minder lekker klinken, maar een G-akkoord des te beter.

2 Stemmen met een stemvork of stemfluit. Deze geeft normaliter het geluid van de blauwe A. De corresponderende kleuren in onderstaand schema zijn steeds exact dezelfde noten. Zodra je 1 snaar goed gestemd hebt met je stemvork of – fluit kun je dus de rest van de snaren daarop afstemmen met onderstaand schema. Blijf er rekening mee houden dat je een snaar als laatste altijd omhoog moet draaien dus bij twijfel eerst omlaag en dan weer omhoog:

Terzijde, een klein beetje theorie. Een # (een kruis) betekent dat een noot met een halve toonsafstand (= 1 vakje op de gitaar, of 1 toets hoger op de piano, zwart of wit) verhoogd is. Je kan ook de bovenliggende noot met een halve toonsafstand verlagen, met de letter b (een mol), dus:


C# = Db, of Cis is Des
D# = Eb, of Dis is Es
F# = Gb, of Fis is Ges
G# = Ab, of Gis is As
A# = Bb, of Ais is Bes


Je zou denken, waarom gebruiken we niet gewoon de ene en schaffen we de andere af? Dat komt omdat het in feite twee verschillende noten zijn (een Db klinkt iets hoger dan een C# enz.), maar sinds Bach hebben we op westerse instrumenten met een toets (gitaar, piano) voor deze vereenvoudiging gekozen. Zo konden akkoorden gevormd worden. Bach heeft dat vrijwel tot in perfectie laten horen en zien met
Das Wohltemperierte Klavier. Dat heeft de basis gelegd voor alle (hedendaagse) westerse muziek, van de Beatles tot DJ Tiësto.

3 Stemmen met een stemapparaat. Dit heeft niet mijn voorkeur, omdat stemapparaten niet nauwkeurig genoeg zijn. Ik zou dus afraden er ooit één te kopen. Stemmen doe je met je oren en niet met je ogen. Mijn neefje van 4 denkt daar overigens heel anders over als hij “alle knopjes mooi gelijk” zet:

Een Reactie op “Je gitaar stemmen

  1. Good blog! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day! efeccedkakfd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s