Piano-akkoorden want it takes two to tango

In het ideale huishouden zijn natuurlijk een gitaar en een (digitale) piano aanwezig. Jij het ene instrument, je kind het andere, of je beide kinderen ieder één. Voor nog geen €500 ben je klaar voor minstens de komende 5 jaar.

Pianospelen is niet mijn sterkste punt, maar aan de hand van het uiterlijk van de piano is de muziektheorie het best te begrijpen. De piano is namelijk uitgevonden toen de muziektheorie volledig ontwikkeld was tot wat het nu is. Niet geheel toevallig tijdens het leven van ene J.S. Bach. Dat ging niet van de ene dag op de andere, daar gingen vele studies met kerkorgels aan vooraf.

Het klinkt doorgaans niet mooi als een piano en een gitaar hetzelfde spelen. Dat heeft met de zwevende stemming te maken en met de bouw van een gitaar, maar daar zal ik nu niet verder op ingaan. Zie hier de akkoorden voor piano, die corresponderen met die van de gitaar.

hier de makkelijk printbare PDF (rechtermuisknop, opslaan als)

Je kunt beginnen met hetzelfde spelen met piano en gitaar. Je hoort dan als het goed is dat de akkoorden dezelfde toonhoogte en klankkleur hebben. Maar als het goed is hoor je ook dat het een beetje wringt. Dat wil zeggen dat het een beetje dissonant klinkt, of vals. Daarom is het mooier met de gitaar een slagje te doen en met de piano de noten van de akkoorden 1 voor 1 omhoog en weer terug naar beneden te spelen. Samen muziek maken betekent niet dat je hetzelfde speelt. Het betekent elkaar aanvullen, vragen stellen en antwoorden geven. Mede daardoor krijg je een groove. Wie dat als geen ander begrepen waren de Bar-Keys, begeleidingsband van Otis Redding en vele andere Stax artiesten. Kijk maar:

Advertenties

2 Reacties op “Piano-akkoorden want it takes two to tango

  1. Correctie, bij het B akkoord hoort een Fis. De drieklank van B (groot) is B – Dis – Fis. Bedankt Arne!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s