Ritme en alles is een drumstel

Moeilijke en makkelijke instrumenten bestaan niet. Je kunt ieder instrument zo moeilijk maken als je zelf wilt. Joey Barron was één van die topmuzikanten uit het filmpje van John Zorn:

Vrijwel alle populaire westerse muziek, variërend van pop/rock tot soul/R&B en reggae, maar ook de meeste jazz en klassieke muziek staat in een vierkwartsmaat. Een vierkwartsmaat heb ik na een paar maanden muzikaal experimenteren geïntroduceerd bij mijn neefjes en nichtje. Daarmee leek er voor het eerst een muzikaal kwartje te vallen. Dat deed ik door langzaam en hardop tot vier te tellen.

Tot vier tellen lijkt eenvoudig en dat is het ook: 1, 2, 3, 4. Muzikaal tot 4 tellen moet je met enig gevoel doen. Een tel duurt normaliter ongeveer net zo lang als je hartslag in rust, 1 seconde. Dat kan per muziekstuk variëren, maar een seconde is redelijk langzaam en dus goed om mee te beginnen. Onderstaande 4 tellen duren dus 4 seconden. Probeer het eerst eens zonder secondewijzer, daarna met.

Waarschijnlijk zat je al in de buurt zonder. Dit komt doordat je hartslag ervoor zorgt dat je een soort constante metronoom in je lijf hebt. Een metronoom is niet zozeer om je ritmegevoel te trainen. Een metronoom stel je zo af dat je het moeilijkste gedeelte uit een stuk foutloos kunt spelen. Zo voer je langzaam het tempo op. Een metronoom zorgt er dus voor dat je beheerst en verzorgd speelt.

Je ritmegevoel valt niet echt te trainen. Als je gelijkmatig kunt tellen of aardig kunt dansen is het met je ritmegevoel dik in orde. Waar het om gaat is dat je spieren genoeg getraind zijn om dat op je instrument in de praktijk te brengen. Die spieren kun je in mijn ogen beter trainen met spelen dan met oefeningen. Door spelen heb je er plezier in. Dan houd je het logischerwijs langer vol, met meer spierontwikkeling tot resultaat. Dan nu muzikaal tellen:

De laatste “en” is dezelfde als de eerste, na “en” begin je steeds weer bij 1.

Met de afbeeldingen van het drumstel probeer ik de dynamiek aan te geven. Deze is standaard voor de vierkwartsmaat. Een zwaar accent op de 1 en een gematigd accent op op de drie. Geen accenten op de “u”, die eigenlijk niet meer dan een ademstoot of lichte kreun is. Op “en” mag een accent zodat “en” net zo hard klinkt als 1. Dat komt wat krachtiger over wat soms wel zo handig is als je meerdere kinderen iets duidelijk wilt maken. Plak alle cijfers en u’s en ens aan elkaar vast zodat je een lekkere swing krijgt.

Swing alsof je een trein bent:

kudoeng kudoeng kudoeng kudoeng etc.

en – één -u -twee – u – drie – u – vier – en etc.

Mijn jongste neefje (van 4) bleef erin, hardop tellend en lukraak op zijn xylofoon spelend, maar wel in de maat!!!

En nu drummen voor beginners:

1 Ga op een stoel aan tafel zitten.

2 Schuif zo ver naar achter dat je met je rechterhand bij de tafel (= je hi-hat) kan boven je linkerknie.

3 Met je linkerhand sla je op je rechterdijbeen, dat is je snare.

4 Je rechtervoet is je bassdrum.

5 Met je linkervoet houd je het pedaal van je hi-hat dicht

Nu gaan we langzaam spelen

1 op de 1, 2, 3, 4 sla je op je hi-hat. Oftewel met je rechterhand, of wijsvinger, op tafel.

2 op de 1 druk je het pedaal in van je bassdrum met je rechtervoet. Je hak blijft altijd op zijn plaats.

3 op de 3 sla je op de snare, Oftewel met je linkerhand op je rechterdij.

4 (voor licht gevorderden) op tel 4 laat je je linkerpedaal opkomen om deze direct daarna, op de 1, weer in te drukken. Dat is de “en”

Als je dit in de vingers hebt, probeer dan eens mee te spelen/tikken met het 2 keer zo snelle Billy Jean

Haal een paar drumstokken bij de muziekwinkel voor pakweg een tientje, oefen wat op kussens. Let erop dat de slagbeweging uit je pols komt. Hele technische drummers hebben de stokken losjes in hun handen liggen en gebruiken hun vingers om de stokken op en neer te bewegen. Je armen gebruik je om te wisselen tussen tom, snare en hi-hat. Ga daarna over op potten en pannen en kruip achter ieder drumstel dat je tegenkomt. Leken zullen al snel van je onder de indruk zijn en drummen is echt heel erg leuk. Als je dat met me eens bent, is dit misschien een goede hierop volgende stap:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s