Hoe gospel ons leven beïnvloedt

Jeff Buckley, A.J. Croce, Rufus Wainwright, Julian Lennon, Ziggy Marley, Carleen Anderson, Mozart en Bach en vele anderen hebben gemeen dat ze zeer muzikale ouders hadden. Ze kregen muziek met de paplepel ingegoten. Door de culturele diversiteit is dat steeds minder vanzelfsprekend. Met culturele diversiteit bedoel ik in dit geval de ontkerkelijking.

Toch heeft de kerk wat mij betreft meer slecht dan goed gedaan. Vooral de uitspraak “gaat heen en vermenigvuldigt u” kan ik onmogelijk op een milieuvriendelijke manier rijmen met Midas Dekkers’ uitspraak: “Alle productieprocessen zorgen voor CO2 uitstoot”. Ik ben dan ook agnost.

Dat gezegd hebbende, de bijdrage die de kerk heeft geleverd aan de ontwikkeling en cultivering van muziek is ongeëvenaard. Ik heb al aangegeven hoe dat gold voor klassieke muziek, terwijl je je mag afvragen hoe dat was verlopen als de kerk minder actief was geweest met missionariswerk.

In veel afrikaanse landen is ook, vooral door de kolonialisatie, in vrijwel alle melodieën het westerse toonsysteem te horen. Dat in combinatie met de afrikaanse ritmes bracht nieuwe stromingen voort.

De afrikaanse ritmes werden door de slaven meegenomen naar Amerika. Daar leverde de combinatie met westerse kerkelijke gezangen gospel op. Een intelligent man zei ooit dat godsdienst opium voor het volk is. Dat gold zeker ook voor slaven en hun nazaten, die in veel gevallen roomser dan de paus waren en nog steeds zijn. Die intense traditie heeft als structureel positief gevolg dat kinderen al op jonge leeftijd met muziek in aanraking worden gebracht.

Het zingen is iets dat met kerkkoren, met stemmen van alle leeftijden, heel goed getraind wordt. Daarnaast zijn in veel kerken instrumenten aanwezig en wordt daar zelfs les in gegeven, op alle niveaus. Slaven konden niet schrijven en muziekstukken waren dan ook niet nodeloos ingewikkeld. Het ging om een catchphrase en herhaling daarvan, ondersteund met sterke ritmiek. Dat legde de basis voor pop- en soulmuziek.

Vaak worden ze getalenteerde zangers en zangeressen genoemd en dat zijn ze meestal ook. Toch vraag ik me af of het talent dat al die zangers en zangeressen onderscheidt van anderen in hun stem- en zangkwaliteit zit, of in hun uitstraling.

Ga eens naar een gospelconcert, of naar een kerk in de bijlmer. De vocale sublimiteit ligt voor het oprapen. Zangers en zangeressen als Al Green, BB King,  Aretha Franklin, Patti Labelle, Alicia Keys, Solomon Burke, Whitney Houston, Beyonce Knowles en Mavis Staples zijn wat mij betreft de beste onder de levenden. Naast hun afrikaanse roots hebben ze één ding gemeen, de kerk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s