Alle akkoorden op gitaar

Er bestaan een paar duizend akkoorden op gitaar, die ga ik hier niet allemaal laten zien want dan raakt internet verstopt. Je hebt gezien dat we een octaaf in 12 noten opgedeeld hebben, zo kun je alle noten op je gitaar benoemen. Je telt gewoon door vanaf de open snaar. Een octaaf bestaat altijd uit de noten C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#, A, B en je bent weer bij C.

Je hebt hier de akkoorden voor beginners gezien, die kun je gewoon opschuiven. Als we uitgaan van de akkoorden A en E ontstaan deze barré-akkoorden, waarbij je je wijsvinger plat legt en er aan de achterkant van je hals stevig je duim tegenaan knijpt.

Je zoekt dus de grondtoon van het gewenste akkoord op op de E- of A-snaar en daar speel je je barré-akkoord. Zo kun je ook E7, Emin, A7 en Amin met een barrégreep spelen en opschuiven. Dat is in het begin even doorbijten want je spieren moeten getraind worden. Na een paar weken zul je niet begrijpen dat je er ooit moeite mee had.

Is het te zwaar, dan kun je ook je vingerzetting zo veranderen dat je alleen de bovenste 3 snaren bespeelt.  Ook al sla je met een normaal E akkoord 6 snaren aan, je speelt maar 3 noten: E – G# -B. Als je alleen de bovenste drie snaren aanslaat, speel je die noten ook. Als je met een bassist speelt is dat zelfs gebruikelijk.

Zo kun je ook het D-akkoord opschuiven en sla je in hogere posities de D-snaar niet aan. Het C7-akkoord kun je ook mooi opschuiven, alleen sla je in hogere posities zowel de onderste als de bovenste snaar niet aan.

Probeer altijd akkoorden te zoeken die dicht bij elkaar liggen. Dat klinkt het mooist, akkoorden kunnen dan versmelten in elkaar en je hoeft geen rare sprongen te maken. Als je vastloopt in de theorie dan kan deze site je misschien helpen bij het vinden van akkoorden.

In rock worden vaak power-akkoorden gebruikt, je speelt dan alleen de laagste drie snaren (in toonhoogte) van het E- en A-akkoord. Die kun je ook gewoon opschuiven. Als je alleen de laagste drie snaren speelt is een barré niet nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s