Triolen en funky drummen

De gitarist speelt straight, de drummer met swing, zo ontstaan er syncopen:

De mens heeft een natuurlijke neiging tot symmetrisch rangschikken. Een asymmetrisch ritme doet ons daardoor swingen, in ons hoofd en in gunstige gevallen ook met ons lijf. Een asymmetrisch ritme ontstaat doordat het niet deelbaar is door twee. Een driekwartsmaat is daar een voorbeeld van. Een zes achtste maatsoort is een twijfelgeval, want bestaat uit 2 x 3 tellen. Zo zijn er ook triolen.

Bij Triolen wordt 1 kwartnoot opgedeeld in drie noten, een triool, zo krijgt een vierkwartsmaat in plaats van 4 tellen er ineens 4 x 3 = 12. Bij een triool geef je een zwaar accent op de eerste tel, een gematigd op de tweede en geen accent op de derde. Zo geef je swing aan een vierkwartsmaat. Je spreekt dan ook wel van een triolen-feel. Je hoeft niet perse alle triolen volledig te spelen om toch een triolen-feel te hebben. Zo gaat het in bijvoorbeeld in vrijwel alle soul, jazz en blues.

Een vierkwartsmaat kun je zo indelen dat de tijd tussen een tel en de “je” precies even lang is:

Eene tweeje drieje viere

Maar je kunt ook de tijd tussen de tellen in drieën delen:

1 2 3 2 2 3 3 2 3 4 2 3

Het gaat vooral om het tellen in drieën, zoals je hier kunt zien.
Deze drummer ondersteunt het door te zeggen tripple-de-tripple, wat wat lekkerder bekt dan 1 2 3 2 2 3.

Wat er moeilijk aan is, is dat het accent om de triool wisselt van de ene hand naar de andere. Je kunt daarom beginnen met Eene tweeje drieje viere, waarbij je de “je” of  “ne” wat verder naar achteren plaatst, zoals de toetsenist aan het begin uitlegt, je neemt wat meer ruimte en speelt niet alle noten van de triool. Zie hier hoe je een kwart-triool noteert. Er geldt in notatie altijd dat, voor ieder vlaggetje aan de stok erbij, de duur van de noot halveert.

Hier worden triolen in de praktijk stap voor stap uitgelegd:

De stap naar de funky drummer is daarna dichtbij, Als je een goed accent op de één geeft met je bassdrum ben je al een eind op weg. “On the ONE”, dat is funk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s