Festivals waar je geweest moet zijn

Over dynamiek heb ik het al eens gehad. Dynamiek ontstaat door duidelijk hoorbare wisselingen in volume. Hoe groter het publiek hoe harder je moet spelen. Bij een festivalpodium met 40 000 man ervoor kun je geen speld horen vallen. In een kleine zaal met aandachtig publiek wel. Zo kunnen magische momenten gecreëerd worden waar journalisten soms over schrijven.

Sommige festivals worden verstikt door hun eigen ambitie. Neem bijvoorbeeld Pinkpop. Rond Pinksteren zijn niet veel internationale bands op tournee dus kunnen niet altijd de gewenste headliners geboekt worden. Pinkpop staat of valt bij headliners dus er wordt geschoven met de datum.

Wie gaat er voor het festival naar pinkpop? Niemand. Het publiek komt vrijwel uitsluitend naar Pinkpop voor het zien van de grote naam die er speelt. Pinkpop zou net zo goed in Groningen gehouden kunnen worden, op een totaal ander moment.

Op grote podia is interactie met het publiek een zeldzaamheid. Als er al interactie is met een publiek van 40 000 man, zal 39 000 man er niets van meekrijgen. Met heel veel geluk springt Eddie Vedder van een camera-arm het publiek in en kunnen 5 000 man ervan genieten.

Waar je dus niet heen hoeft zijn festivals als: Pinkpop, Parkpop, Sensation black en –white.

Waar je wel heen zou moeten gaan zijn festivals met tenten en zalen waar maximaal 5000 man in past. Daar vind je intimiteit, dynamiek en interactie met het publiek. Het North Sea Jazz Festival is misschien wel mijn favoriet. Door het respectvolle publiek kun je echt iets horen van de muziek. Lowlands is fantastisch en snel uitverkocht. Als je geen Lowlands kaartje hebt, ga dan naar Pukkelpop, de Belgische variant ervan.

“Lokale” festivals zijn vaak zeer moeite waard, zoals Crossing Border, Festival aan de Werf en Metropolis. De Parade, Noorderzon en Robodock. Het Solar festival of desnoods Bospop en Paaspop.

Festivals zijn natuurlijk het leukst als ze nog klein zijn. Met de eerste, tweede of derde editie. Er is 11 april 2010 weer een kans om een beginnend festival mee te maken. Het Magneet Festival. De Magneetbar heeft 4 jaar een tent gehad op Lowlands die het laatste jaar uit zijn voegen gebarst is. Daarom lanceert de Magneetbar een eigen festival waar je dit ongeveer kunt verwachten:

Dan nog een paar internationale festivals:

Rock Werchter in België. RW is een grootschalig festival, maar door de toewijding en charme van het Belgische publiek toch zeer de moeite waard.
– Fringe theater festival in Edinburgh. Edinburgh is een sprookjesachtige stad. De variëteit in het festivalaanbod is enorm. Van acrobatiek tot standup comedy en muziek.
Sziget festival in Budapest. Het grootste alternatieve popfestival van Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s