Het geheim van canto ostinato

Simeon ten Holt werkte jarenlang aan Canto Ostinato, dat hij in 1976 voltooide. Het stuk, dat gerekend wordt tot de minimalistische muziek (wikipedialink), bereikte een breed publiek. Het is misschien het meest succesvolle hedendaags klassieke werk uit de Nederlandse muziek. Er is een film van Canto Ostinato omdat het levens veranderd zou hebben. “Over Canto” was het afgelopen IDFA te zien.

Ik ben geen filmganger en het is een geacteerde documentaire. Het is goed dat Canto ermee onder de aandacht wordt gebracht. Maar liever dan in het dramatiseren van een regisseur verdiep ik me in de muziek zelf. De maatsoort is bijzonder, het is een 2/4 maatsoort, in vijven. Zo vond ik deze comment op youtube:

“Om de goede moed maar uit het hoofd te halen: dit is een technisch moeilijk stuk (dat met oefening daarintegen wel goed te leren is) Voor de mensen die verstand hebben van muziek is dit stuk geschreven in 2/4 10/16, dus in 16de noten 2x tot 5 tellen. Dat is niet zo moeilijk, alleen tel je 5 in “2 en 3” of in “3 en 2” en dat maakt dit stuk leuk want terwijl links “2 en 3” speelt, speelt rechts “3 en 2” . De andere piano partijen spelen daar dan weer in “2 en 3” of “3 en 2″ doorheen !”

Knap bedacht maar er zal vast meer zijn. Melodische en harmonieuze schoonheid bijvoorbeeld. Tips zijn welkom!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s